مقدمه
بنیاد ملی بازیهای رایانهای در راستای انجام ماموریتهای خود در زمینه توسعه صنعت و ارتقاء زیستبوم بازیهای رایانهای اقدام به برگزاری دهمین جشنواره بازیهای رایانهای فجر نموده تا زمینه لازم برای معرفی بهترین دستاوردهای این هنر، صنعت و رسانه فراهم شود. به این منظور با تشکیل دبیرخانه این رویداد و برنامه ریزی برای اجرای این جشنواره در بهمن ماه 1403 بر اساس ساختار و مقررات ذیل اقدام به پذیرش آثار و دستاورد می نماید.
علاقهمندان برای حضور و ثبتنام در این جشنواره میتوانند جهت کسب اطلاعات بیشتر به سایت جشنواره به آدرس http://www.Fajrgamefestival.ir مراجعه نمایند یا برای کسب اطلاع بیشتر با شماره تماس دبیرخانه جشنواره، به شماره ۸۸۳۱۰۲۲۲ – ۰۲۱ و ۸۸۳۴۵۵۹۱ – ۰۲۱ تماس حاصل فرمایند.
اهداف جشنواره
معرفی بخشهای جشنواره
دهمین جشنواره بازیهای رایانهای فجر در سه بخش اصلی رقابتی جایزه غزال زرین، جایزه بازی جدی (SEGAP) و رویداد سرمایهگذاری صنعت بازی (سکوی پرش غزال) برگزار میگردد. همچنین رویداد تخصصی توسعه کسب و کار شامل کنفرانسهای علمی آموزشی، جلسات کسب و کار (B2B) و نمایشگاه بازیسازان خواهد بود .
الف) جایزه غزال زرین
بخش غزال زرین دهمین جشنواره بازیهای رایانهای فجر، رقابتی بین بازیسازان در سه زمینه دستاوردها، سبک و بخش ویژه خواهد بود. همچنین امسال نیز بخش سرمایهگذاری به این رویداد اضافه شدهاست و بازیهای ارسالی با تشخیص هیأت داوران میتوانند در بخشهای مختلف جشنواره شرکت دادهشوند.
تبصره: هیات داوران مختار خواهد بود در هر عنوانبندی و بر اساس تعداد و کیفیت بازیهای فرستاده شده و در قالب رتبهبندی، جوایز دستاوردهای برتر را اعلام کند. همچنین بر اساس کیفیت بازیهای ارسالی و به تشخیص تیم داوری ممکن است در هر یک از بخش ها، هیچ یک از بازیها شایسته دریافت جایزه جشنواره یا رویداد سرمایه گذاری شناختهنشوند.
در این بخش، بعد از انتخاب بازیهای برتر برای راهیابی به داوری اصلی جشنواره، هیئت داوران بعد از بررسی و اعلام نظر جوایز را به بازیهای برتر در قالب «تندیس دستاورد» تقدیم میکند:
از میان بازیهای انتخابشده در بخش دستاوردها، با توجه به مجموع امتیازات داوران مختلف در بخشهای هنری، فنی، طراحی بازی و فرهنگی، بازی برتر که در مجموع حائز بیشترین امتیاز شدهباشد به عنوان بهترین بازی سال انتخاب خواهد شد و تندیس بازی سال را از آن خود خواهد کرد.
سایر محورها به شرح ذیل است:
1. بهترین دستاورد فنی
پیادهسازی بدون ایراد، گیمپلی روان بدون افت فریم، استفاده بهینه از فناوریهای مرتبط برای تولید بازی، استفاده از فناوریهای نو اعم از واقعیت مجازی، بلاکچین، چند نفره همزمان و برخط
2. بهترین دستاورد طراحی بازی
استفاده از مکانیکهای روان، جذاب، خلاق، مرتبط با سبک و مخاطب، نوآورانه و هوشمندانه در روند و تجربه بازی
3. بهترین دستاورد هنری از منظر فنی و زیباییشناسی
اجرای صحیح، بینقص، جذاب و باکیفیت و پیادهسازی متناسب با فضای بازی به همراه داشتن دید هنرمندانه و خلاق در طراحی مفهومی اجزای مختلف دیداری بازی و توجه به هویت ایرانی اسلامی
4. بهترین دستاورد صداگذاری و افکت صوتی
صداگذاری و استفاده صحیح از جلوههای صوتی همخوان با تصویر و کیفیت صداپیشگی و دیالوگ
5. بهترین دستاورد موسیقی
استفاده از موسیقی تولیدی متناسب با فضای بازی و ارزش نهادن به سازها و نغمههای بومی و آهنگسازی و تطبیق موسیقی
6. بهترین دستاورد داستان و روایت در بازی
خلق داستان نوآورانه، اثرگذار و بهیادماندنی به همراه استفاده از تکنیکهای مناسب و جذاب برای روایت داستان در طول بازی و موثر در ارتقاء فرهنگ جامعه.
7. بهترین دستاورد فرهنگی
استفاده از ظرفیت بازیهای رایانهای برای آشنایی مخاطب با فرهنگ و هنر و همچنین ارتقا فرهنگی مخاطب در طول بازی از طریق رفتارهای شخصیت اصلی و سایر شخصیتهای بازی
در این بخش و بر اساس رای هیئت داوران، بهترین بازیها در هر ژانر اعلام خواهدشد و بازیهای برتر دیپلم افتخار بهترین بازی ژانر را از آن خود میکنند. برای دستهبندی صحیح بازیهای ارسالی، سعی شده است از تعاریف مرجع و شناخته شده برای ژانرها استفاده شود.
1. اکشن | 1. Action |
2. ماجرایی | 2. Adventure |
3. نقشآفرینی | 3. Role Playing game |
4. استراتژی و شبیهسازی | 4. Strategy & Simulation |
5. ماجرایی اکشن | 5. Action Adventure |
6. سکوبازی | 6. Platformer |
7. ورزشی | 7. Sports |
8. تفننی | 8. Casual |
9. مسابقهای | 9. Racing |
10. پازل | 10. Puzzle |
11. دفاع از قلعه | 11. Tower Defense |
12. تیراندازی | 12. Shooter |
13. کلمهای و اطلاعات عمومی | 13. Trivia & Word Game |
تبصره: رقابت در هر یک از سبک و دستاوردها منوط به راهیابی حداقل سه بازی از سوی هیات انتخاب در آن بخش است.
شش جایزه برای بهترین بازی خانواده، هویت و وفاق ملی، بهترین بازی مقاومت، بهترین بازی روایت پیشرفت، بهترین بازی از نگاه مردم، بهترین بهروزرسانی و بهترین بازی مورد انتظار در نظر گرفته شده است که معیار انتخاب آن به صورت زیر خواهد بود:
با توجه به اهمیت موضوع تشکیل، تثبیت و استحکام خانواده و چالش راهبردی جمعیت، در این بخش، بهترین بازی ارائهشده که توانسته با استفاده از ابزار شناختی بازی و در قالب گیمپلی جذاب، به نقش محوری خانواده در جامعه پرداخته و سبک زندگی ایرانی و اسلامی در مدیریت خانواده را ترویج کند، مورد تقدیر قرار خواهد گرفت.
با عنایت به اهمیت مولفه مقاومت اسلامی در فرهنگ و تاریخ ایرانیاسلامی، در این بخش از بهترین بازی که با موضوع دفاع مقدس، دفاع از حرم، استکبارستیزی، مبارزه با صهیونیسم جهانی و دفاع از ایران در تاریخ تولید و ارائه شده باشد، تقدیر خواهد شد.
ج) بهترین شخصیت پردازی:
با توجه به اهمیت شخصیت پردازی در ماندگاری اثر هنری و تاثیرگذاری آن در جامعه خصوصا سنین کودک و نوجوان و لزوم توجه به معرفی شخصیتهای ملی و دینی و نیز پرورش شخصیت(کاراکتر) در زنجیره محصولات فرهنگی از بهترین بازی که توانستهباشد به این مهم بپردازد، تقدیر میشود.
با مشخص شدن بازیهای پذیرفتهشده در جشنواره و به منظور تکریم نظر مخاطبین، نظرسنجی برای انتخاب بهترین بازی از نظر مخاطبین صورت میپذیرد و از بهترین بازی از نظر مخاطب تقدیر خواهد شد.
با عنایت به اهمیت بهروزرسانی برای چرخه طولانی حیات بازیهای موفق و جلب رضایت همراهان هر بازی، در این بخش ضمن بررسی بازیهای با سابقهتر که به واسطه بهروزرسانی خلاق توانستهاند سالها در کنار مخاطبین خود باشند، از بهترین به روزرسانی در جشنواره تقدیرمیشود.
به منظور معرفی بازیهای در دست تولید و نمایش افق پیشروی صنعت بازیسازی کشور، بازیهایی که تا پایان مهلت ارسال آثار شرایط حضور در جشنواره را ندارند و امکان شرکت در بخش اصلی را نمییابند، میتوانند با ارسال تریلر و تصاویر بازی در این بخش شرکت نمایند.
تبصره: سه جایزه بهترین بازی از نگاه مردم، بهترین بهروزرسانی و بازی مورد انتظار بعد از تایید هیات داوران برای مخاطبان بازی به رای گذاشته خواهد شد.
زمانبندی دهمین جشنواره بازیهای رایانهای فجر به شرح زیر است:
شرایط و چگونگی ارسال آثار
بازیها به همراه مستندات و متعلقات آنها باید به یکی از روشهای زیر به دبیرخانه ارسال شوند:
به منظور تشکیل پرونده و ثبت آثار فرستادهشده، تیم بازیسازی موظف به ارسال مدارک برای بخش داوری و بخش رسانهها به صورت زیر است:
تبصره1: بازیهایی که در مرحله Soft Launch و Early Access باشند نیز میتوانند در جشنواره شرکت کنند.
تبصره2: بازی باید حتماً توسط شرکتها یا تیمهای ایرانی تولید شده باشند، ارائه هر گونه MOD، نسخه بومی سازی و یا سایر موارد، غیر قابل قبول است.
تبصره: بدیهی است که هیات داوران در رد هر اثر با توجه به کیفیت و اصالت آن آزاد است.
چرخه کار بازیهای فرستاده شده به دبیرخانه
خلاصهای از چرخه کار بازیهای فرستادهشده به دبیرخانه جشنواره بر اساس شکل زیر است:
ب) جایزه بازی جدی
بازیهای جدی بخشی کلیدی از بازیهای ویدئویی هستند که در حوزههای مختلف از جمله آموزش، تبلیغات، درمان و سایر اهداف جدی کاربرد دارند. توسعه این بازیها علاوه بر دانش فنی بازیسازی مستلزم وجود دانش علمی و تخصصی در حوزه مورد نظر است. رویداد بینالمللی جایزه بازیهای جدی 1403، بر خلاف سنوات گذشته با هدف تجاریسازی و جلب حمایتهای مادی گستردهتر به عنوان یک محور ویژه در جشنواره فجر مورد توجه قرار گرفته و درصدد است تا با کاربردی سازی این بازیها در جهت توسعه زیرساختهای علمی و صنعتی در کشور گام بردارد. بر این اساس دبیرخانه بازیهای جدی از تمامی بازیسازان و تولیدکنندگان دعوت به عمل میآورد تا به این جمع بزرگ بپیوندند و در اشتراک گذاری تجربیات ارزشمند خود با سایر فعالان این عرصه مشارکت نمایند.
اهداف این دوره از رویداد
مزایای شرکت در رویداد
برقراری ارتباط با ذینفعان و سرمایهگذاران حوزه بازیهای هدفمند
دریافت جوایز نقدی و غیرنقدی قابلتوجه برای بازیهای منتخب
معرفی تیمها و شتاب دهی به منظور تسریع توسعه تجاری بازیهای جدی
مراحل شرکت در رویداد
تولیدکنندگان بازیهای جدی در هر یک از موضوعات و شاخههای معرفی شده به صورت عمومی و همچنین براساس نیازمندیهای اعلامی از سوی سازمانها میتوانند آثار خود را برای دبیرخانه ارسال نمایند. پس از دریافت آثار ارسالی بازیهای جدی در سه مرحله مورد داوری تولید، داوری تجاری و داوری علمی قرار میگیرند و پس از اخذ امتیازات لازم و اعتبارسنجی، تیمهای منتخب در مرحله فینال به ارائه دستاوردهای خود خواهند پرداخت و در نهایت بازی جدی سال معرفی خواهد شد.
دبیرخانه رویداد در موضوعات در بخشهای زیر به آثار منتخب جایزه نقدی اهدا خواهد کرد.
** قابل تأکید است که در سال جاری، بخش جشنواره از حمایت دستگاههای متعددی بهره میبرد و بر اساس نیازمندیهای سازمانی و با مشارکت نهادهای مختلف، مطابق با اولویتهای مطرح شده توسط هر نهاد به اعطای جوایز به بازیهای منتخب در پنل ویژه میپردازد.
متقاضیان میتوانند برای ثبتنام به سایت دبیرخانه جشنواره بازیهای رایانهای فجر (بخش بازی جدی) مراجعه کرده و آثار خود را ثبت کنند. پست الکترونیکی دبیرخانه رویداد جایزه بازی جدی به نشانی segap@ircg.ir است.
ج) بخش سرمایهگذاری
تجربه بنیاد ملی بازیهای رایانهای در زمینه سرمایهگذاری و بازارپردازی برای بازیهای رایانهای نشان میدهد توسعه بخش سرمایهگذاری در این حوزه نیاز به طراحی برنامههای کسب وکاری و رویدادهای سرمایهگذاری دارد تا در کنار آن، با همراهی دیگر بازیگران زمینه ایجاد زمینه سرمایهگذاری و مسیر رشد اکوسیستم فراهم گردد. امسال علاوه بر همسرمایهگذاری، جمعسپاری مالی نیز براساس نیازسنجی و درخواست بازیسازان و سرمایهگذاران انجام خواهدشد.
رویداد سرمایهگذاری غزال برای بازیهای رایانهای با رویکرد ارائه بازیهای فعال و جذب سرمایهگذار به شرح ذیل برگزار میشود:
بدین منظور چندین زیرساخت و فرآیند لازم است تا بتوانیم به خروجی مناسب دست پیدا کنیم. در ادامه این طرح به صورت مختصر به این نیازمندیها و فرآیندهای عملیاتی اشاره خواهیمکرد.
رویداد سرمایهگذاری غزال: در این رویداد تیمها و شرکتهای بازیساز اقدام به ارائه طرح و بازیهای خود برای جذب سرمایه مینمایند و در طی دو پیش رویداد بررسی و به دفاع از آن مینمایند و در روز اختتامیه شرکتهای برتر برای جذب سرمایه معرفی میشوند.
رویدادهای ترویجی: این فرآیند مختص آن بازیگرانی است که به هر دلیل تمایل به ایجاد گفتمانی خاص برای دستیابی به هدف خاصی را دارند. این رویدادها در نهایت منجر به شبکهسازی و گفتمانسازی در راستای توسعه اکوسیستم خواهدشد.
رویدادهای آموزشی: یکی دیگر از ابزارهای توسعه اکوسیستم، ایجاد آموزشهای لازم به علاقهمندان، علیالخصوص کارآفرینان بالقوه ای است که با دیگر ابزارهای توسعهی اکوسیستم یا علایق شخصی جذب این حوزه شده و نیاز است تا ایشان را به بازیگر بالفعل تبدیل کرد.
علاقهمندان برای شرکت در رویداد میتوانند به سایت جشنواره به آدرس fajrgamefestival.ir مراجعه و درخواست خود را در بخش سرمایهگذاری ثبت نمایند.
متقاضیان پس از ثبت نام در سایت رسمی جشنواره بازیهای رایانهای فجر (بخش سرمایه گذاری) و ارائه فایل معرفی طرح یا بازی، مورد ارزیابی اولیه قرار گرفته و در صورت تکمیل فرایند به هیات داوران و نمایندگان صندوقهای سرمایه گذاری معرفی میگردند و در نهایت در روز رویداد پس از بررسی داوران رویداد میزان سرمایهگذاری صندوقها مشخص میگردد.
پست الکترونیکی دبیرخانه رویداد سرمایه گذاری غزال(همگرا) hamgara@ircg.ir